Mulți internauți și figuri media prolifice care bat tobele războiului de partea Ucrainei încearcă să prezinte alinierea nazistă drept „propagandă rusă”. Dar trebuie să ne întrebăm, dacă realitatea te privește în față, când un fapt încetează să mai fie „propagandă rusă” și devine o realitate greu de înghițit?, scrie presstv.ir.

Georgiana Arsene

Shabbir Rizvi este analist politic cu sediul în Chicago și se concentrează pe securitatea internă și politica externă a SUA. El vorbește, într-un articol postat pe presstv.ir, despre problema nazismului din Ucraina, precum și uriașul aparat media aflat în slujba ideii că în Ucraina nu există nazism și că totul ar fi numai ”propagandă rusă”.

Analistul politic pornește de la un articol publicat recent de New York Times în care se recunoștea faptul că există o problemă serioasă în rândurile forțelor armate ucrainene. Și anume, este vorba despre faptul că acestea afișează cu mândrie iconografie și simboluri naziste.

În articol se afirma că, pe parcursul „operațiunii militare speciale” a Rusiei, numeroase conturi asociate cu forțele armate ucrainene au publicat imagini și videoclipuri cu personalul lor care flutură simboluri naziste precum „Totenkopf:” un craniu asociat cu infama unitate SS nazistă.

De asemenea, în articolul din New York Times se mai arată că contul oficial al NATO a publicat o imagine a unui soldat ucrainean cu imagini naziste în martie 2022, iar apoi a șters-o în liniște.

Apoi a încercat să ascundă utilizarea simbolismului nazist: ceva ce mass-media corporatistă mainstream occidentală a făcut de nenumărate ori.

Încercând să denatureze imaginile în semne de „mitologie ucraineană” sau de „ultra-naționalism”, mass-media occidentală a efectuat în mod constant gimnastică mentală de nivel olimpic pentru a-și apăra războiul lor proxy împotriva Rusiei. Orice semn de punere la îndoială a narațiunii oficiale este întâmpinat cu defăimarea de a fi un „troll rus”, scrie Shabbir Rizvi.

Acesta adaugă că, și dacă s-ar accepta ideea de ”ultra naționalism ucrainean”, acest lucru ar trebui urmărit până la rădăcina sa. Mai concret, tot ce trebuie să facă cineva interesat este să dea o căutare după ”Stepan Bandera” pentru a înțelege mentalitatea „ultranaționalistă ucraineană”.

Bandera a fost un naționalist ucrainean care a vrut să urmărească obținerea unui stat independent pentru Ucraina la începutul secolului XX. Cu toate acestea, această urmărire l-a determinat să se alăture Germaniei naziste.

Bandera și susținătorii săi, cunoscuți acum sub numele de Organizația Naționaliștilor Ucraineni (OUN), vor fi apoi responsabili pentru uciderea sistematică a mii de polonezi la ordinul regimului nazist.

Deși OUN va fi în cele din urmă zdrobită și întemnițată de sovietici, celulele lor au rămas puternice în partea de vest a Ucrainei timp de decenii.

Suficient de puternice pentru ca agenția americană de spionaj CIA să rămână în contact permanent cu ele în cadrul operațiunilor lor antisovietice din timpul Războiului Rece. De fapt, CIA avea să încurajeze această relație în anii următori.

Specialistul CIA Douglas Valentine o spune foarte clar: CIA a fost direct implicată în cultivarea forțelor fasciste din Ucraina timp de 70 de ani.

Astăzi, semințele plantate de agenții CIA din perioada Războiului Rece au devenit atuuri supărătoare, dar eficiente pentru Washington.

Eficace pentru că acele batalioane, cum ar fi infamul batalion Azov, sunt considerate eroi naționali nu numai în Ucraina, dar spectacolul mediatic occidental i-a transformat în „apărători ai democrației” în SUA.

Deranjant pentru că, pe tot parcursul războiului și chiar înainte de acesta, nu-și rețin însemnele naziste, credințele și salutul.

Când mass-media occidentală admite că există o problemă nazistă în Ucraina (chiar și înainte de război), când obiectivul operațiunii militare a Rusiei este „De-nazificarea” și când chiar și luptătorii de partea Ucrainei sunt dispuși să arboreze imagini și sloganuri naziste, trebuie să ne întrebăm – de ce va fi nevoie pentru ca americanii să-și dea seama că banii câștigați cu greu sunt vărsați în mâinile neonaziștilor?, se întreabă Shabbir Rizvi.

Acesta adaugă că suma de 23,5 miliarde de dolari numai din banii contribuabililor a fost cheltuită pe armament în Ucraina. Apoi, 18,3 miliarde de dolari din banii contribuabililor în asistență de securitate – instruire și logistică. Cifrele de aici nu includ alte forme de ajutor – ajutor financiar și împrumuturi (pentru mai multe arme, desigur).

Asta înseamnă, mai spune autorul, că administrația Joe Biden lasă efectiv școlile din țară să sufere, infrastructura să se erodeze și sănătatea să se prăbușească, în timp ce toarnă miliarde de dolari în mâinile soldaților neonaziști – soldați care, mai mult ca sigur, vor solicita statutul de refugiat și vor fi aprobați automat pentru a trăi în SUA.

Dacă americanii vor să aibă o mică idee despre ceea ce sunt capabili neo-naziștii din cartierele lor, ei pot face referire la atacatorul rasist din Buffalo – care a tras cu arma într-o băcănie dintr-un cartier de negri în timp ce purta Sonnenrad, un logo neo-nazist popular văzut pe mulți soldați ucraineni.

Mulți internauți și figuri media prolifice care bat tobele războiului de partea Ucrainei încearcă să prezinte alinierea nazistă drept „propagandă rusă”. Dar trebuie să ne întrebăm, dacă realitatea te privește în față, când un fapt încetează să mai fie „propagandă rusă” și devine o realitate greu de înghițit?

Spectacolul mediatic al războiului a fabricat sprijin public pentru Ucraina, încercând în același timp să blocheze adevărurile incomode. Dar, cu imaginile naziste aparent neîmpăcate, americanii care îndrăznesc să pună la îndoială campania de război a mass-mediei mainstream vor trebui să se întrebe – știa Casa Albă despre asta? Și dacă au știut (și cu siguranță au știut), ce este cu adevărat dispus să facă guvernul Statelor Unite pentru a-și menține controlul alunecos asupra geopoliticii?

Mass-media occidentale și conturile armatei ucrainene au publicat deopotrivă mai multe fotografii cu soldați ucraineni care flutură sonnerad, totenkopf și svastica. Uneori, aceste fotografii sunt șterse. Alteori, ele sunt lăsate la dispoziția lumii, inclusiv pe propriul Instagram al președintelui Zelenski, scrie Shabbir Rizvi.

El subliniază că, deși instituții precum New York Times pot oferi scuze în numele soldaților ucraineni și al elementelor „ultranaționaliste”, membrii mașinăriei de război de la Washington au făcut puține sau chiar nici un comentariu, deoarece războiul s-a bucurat de mult sprijin bipartizan, acordând chiar sute de milioane de dolari Ucrainei cu ușurință în mijlocul unei amenințări de incapacitate de plată a bugetului.

Alte articole:

Zaharova: Occidentul încearcă cu încăpățânare să ignore neonazismul progresiv din Ucraina și din statele baltice

Zaharova: Senatorul Graham are cu ce să compare. Una dintre investițiile americane a dus la cel de-al Doilea Război Mondial și la Holocaust

Liderul spiritual al Iranului laudă acțiunile Rusiei în Ucraina