Reprezentantul Special al Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse privind cooperarea în domeniul asigurării dreptului la libertatea religioasă, Ambasadorul general al Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, G.I. Askaldovici a acordat Agenției de Știri Rossia Segodnia miercuri, 1 februarie 2023, un interviu în care a vorbit despre persecuțiile exercitate asupra Bisericii Ortodoxe Ucrainene a Patriarhiei Moscovei care s-au agravat până în punctul critic.

Georgiana Arsene

Înaltul demnitar rus a fost solicitat să comenteze situația din ultimele luni, când persecuțiile contra Bisericii Ortodoxe Ucrainene a Patriarhiei Moscovei, cea veche și cu mulți enoriași s-a agravat până la punctul critic. Apogeul a fost interzicerea accesului clericilor din Biserica Ortodoxă Ucraineană a Patriarhiei Moscovei, canonică, la cele două biserici ale Lavrei Kiev-Pecersk și începutul procesului de confiscare a altarelor mănăstirii în favoarea așa-numitei Biserici Ortodoxe a Ucrainei a Patriarhiei Constantinopolului, cea creată de Poroșenko.

Reprezentantul Special al Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse privind cooperarea în domeniul asigurării dreptului la libertatea religioasă, Ambasadorul general al Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, G.I. Askaldovici a explicat că recenta confiscare forțată a altarelor mănăstirii Kiev-Pecersk în favoarea Bisericii Ortodoxe schismatice din Ucraina ”se înscrie în tabloul general al crizei de sistem a Ortodoxiei mondiale, cauzată de politica patriarhiei de la Constantinopol, a SUA și a altor țări din Occident, care încurajează schismaticii”.

Această politică a găsit terenul cel mai fertil în Ucraina, unde regimul naționalist de la Kiev a încercat în mod activ să creeze „propria” Biserică Ortodoxă în ultimii nouă ani. Dar cum poate fi demnă de încredere o biserică ce își construiește activitățile pe spinarea forțelor de securitate, ce confiscă proprietatea altcuiva și calcă în picioare sentimentele credincioșilor? Noi o vedem ca pe o ordine politică blasfemică, a declarat G.I. Askaldovici.

În legătură cu afirmația făcută de consilierul președintelui Ucrainei, Mihailo Podoliak, care a declarat că în viitor nu vor mai exista două biserici ortodoxe în țară, Reprezentantul Special al Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse privind cooperarea în domeniul asigurării dreptului la libertatea religioasă a precizat clar că regimul de la Kiev și Occidentul încearcă să dezbine popoarele rus și ucrainean și, de asemenea, să distrugă apropierea credincioșilor ortodocși ruși și ucraineni,  chiar și în ciuda deciziei Bisericii Ortodoxe a Ucrainei a Patriarhiei Constantinopolului privind independența față de Patriarhia Moscovei.

Recent, acest proces a căpătat o forță distructivă amenințătoare. În acest scop, autoritățile de la Kiev folosesc o întreagă gamă de instrumente represive: de la persecuția pentru vizitarea bisericilor până la intimidare și impunerea de rituri de rebotezare și nuntă cetățenilor. Toate aceste acțiuni ale regimului de la Kiev sunt inacceptabile și contravin instrumentelor juridice internaționale fundamentale care interzic intervenția statului în afacerile bisericii și în viața spirituală a cetățenilor obișnuiți.
Facem încă o dată apel la organizațiile internaționale pentru drepturile omului să exercite influență asupra autorităților arogante de la Kiev și să asigure funcționarea normală a Biserica ortodoxă ucraineană a Patriarhiei Moscovei. În ceea ce ne privește, intenționăm să abordăm cu hotărâre acest subiect și să cerem regimului de la Kiev să își respecte angajamentele în diverse forumuri internaționale. În special, în cadrul unei reuniuni recente a Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite, s-a atras atenția asupra consecințelor amenințătoare ale politicii de stat a Kievului de persecuție a ortodoxiei canonice, care ar putea duce la cel mai mare conflict intraconfesional din istoria modernă a Europei
, a declarat Reprezentantul Special al Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse privind cooperarea în domeniul asigurării dreptului la libertatea religioasă, Ambasadorul general al Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, G.I. Askaldovici.