Georgiana Arsene

Revocarea din fucţiile de inspectori şcolari generali şi inspectori şcolari generali adjuncţi a stârnit imense controverse. Mai mult decât atât, acest scandal scoate la lumină hibele sistemului educaţional care, vrând nevrând, în spatele declaraţiilor pompoase, este subjugat politicului.

Astăzi, blogul În prima linie vă prezintă cazul inspectorului şcolar general de Buzău, Florina Stoian, care arată, cu subiect şi predicat, că lucrurile nu stau chiar aşa cum le prezintă ministrul Liviu Pop. De asemenea, În prima linie vă prezintă şi documente.

Controale şi presiuni la IŞJ Buzău

Florina Stoian acuză o serie de nereguli. „În loc să se facă o comisie de cercetare care să dea sancţiunea, cum prevede legea, ei s-au legat de articolul 9 din Contractul de management. Acest referat trebuia să ni-l pună la dispoziţie, că nu l-am văzut. Ne-au trimis în acelaşi timp cu ordinul şi notificarea (anexele 1,2,3,4)”.

După cum veţi vedea în cele ce urmează, terenul era pregătit încă de la începutul anului în curs… Ca într-o perioadă de represiune, Inspectoratul Şcolar Judeţean Buzău a fost ţinta unui control din Ministerul Educaţiei Naţionale, care a verificat totul, inclusiv actele contabile. Ei au motivat că au primit reclamaţii că la acest compartiment este vraişte.

„Am avut un control. În 20-24 februarie au stat 3 persoane aici din Corpul de Control din Minister. Au verificat tot. E drept, nimeni nu e perfect. Aici, eu semnez mii de hârtii într-o săptămână, poate să-mi scape şi mie ceva, să nu citesc cu atenţie ceva, dar nu au găsit nimic”, a explicat Stoian.

Raportul controlului a venit câteva luni mai târziu, în mai, împreună cu un răspuns de la Comisia de disciplină, prin care inspectorul şcolar general era scancţionat cu avertisment. Pe ce motiv sau în baza cărei legi? Acesta rămâne unul din mistere.

Sancţiunea a fost contestată. „Dacă nu mă consider vinovată, de ce să rămân cu sancţiunea? Pentru că ei voiau să ajungă în toamnă tot aici. A fost o acţiune premeditată. Am fost şi la Colegiul de disciplină. Acolo sunt vraişte. Colegiul s-a întrunit în număr de 6, pentru că din 2012 nu l-au mai completat şi au rămas cu 6 membri, în loc de 7, pentru că un sindicat din cele 3 a fuzionat. Rezoluţia a fost 3-3. Mă mai cheamă o dată în septembrie. O să mă duc”, susţine inspectorul şcolar general de Buzău.

Grupul celor 13

Din cei 13 inspectori şcolari demişi, unii sunt chiar membri ai PSD, partid din care face şi Ministrul Educaţiei. Mai mult, aceştia din urmă au cotizat la campania lui Pop, iar acum acesta nu le mai răspunde la telefon. Aşa se zvoneşte prin târg…

Toţi inspectorii demişi au făcut un grup de Wapp, intitulat „13”, unde se sfătuiesc. „Vom contesta la MEN ordinul, apoi vom merge la Curtea de Apel să solicităm suspendarea ordinului. Dacă nu, mergem în continuare cu procesul şi nu avem cum să nu câştigăm. Ne impută nişte lucruri, la toţi la fel” argumentează Stoian.

Vorbim despre raportul privind starea învăţământului, pe care nu l-a trimis nimeni, iar raportul de audit întocmit de IŞJ Buzău nu a ajuns în termenul solicitat la MEN. „MEN a trimis pe 17 iulie o adresă prin care solicită să îl trimită până pe 20. Eu n-am de unde să ştiu de ce nu l-au trimis până pe 20, pentru că între 12-21 iulie am fost bolnavă. Am concediu medical şi am statul de plată care dovedeşte! De aici se vede că ei nici nu au verificat. Îmi impută nişte fapte care nici nu sunt ale mele!

Nu am postat pe site-ul inspectoratului declaraţiile de avere şi de interese. Ele trebuiau puse, potrivit legii ANI, dar ANI putea să ne dea o amendă. Poate să ne notifice, poate că noi avem argumentele noastre.”, lămureşte Florina Stoian.

În asemenea condiţii, dacă previziunea Florinei Stoian se va dovedi corectă, Grupul Inspectori 13 va reprezenta pentru ministrul Liviu Pop ce a reprezentat Apollo 13 pentru americani: un „eşec reuşit”.

Liviu Pop respinge implicarea politicului

Ministrul Educaţiei, Liviu Pop, a vorbit ieri, în cadrul conferinţei de presă organizată la instituţiei, despre cazul inspectorilor demişi. El are o altă părere şi, printre soluţii aiuristice destinate părinţilor cu copii înscrişi la şcolile de circumscripţie gata să se prăbuşească, dar şi printre „asigurări” de genul că nu va face comentarii politice, acesta a explicat şi motivul care l-a împiedicat să semneze el ordinul vineri. Potrivit lui Pop, el a trebuit să plece din Minister în jurul orei 14, din motive „personale”:

„Din cele 28 de puncte, dacă nu e respectat cel puţin unul se reziliază în 15 zile contractul de management. Sunt anumite elemente care trebuie prezentate până pe 31 iulie. Dau exemple: starea învăţământului. Se prezintă raportul până pe 31 iulie. Unii l-au prezentat, alţii l-au prezentat denaturat, alţii au avut alte activităţi decât cele prevăzute în contractul de mandat” a explicat Pop.

Acesta susţine că inspectorilor nu trebuia să li se atragă atenţia dacă greşeau sau nu trimiteau documentaţia cerută, înainte de a li se rezilia contractele. „Adică îi punem cu contract de management şi spunem zilnic „Respectaţi contractul de management?” Nu e contract individual de muncă. Nu discutăm de Codul Muncii, nu discutăm de contract individual de muncă cu cele 5 sau 6 puncte de sancţiuni. Discutăm de contracte de mandat. Evaluarea s-a făcut de o comisie de 5 persoane sau 4. Trebuie să ştie din prima zi în care intră pe funcţia de conducere că este evaluat.

Nu are nici o legătură evaluarea contractelor de management cu calitatea de membru de partid”, a menţionat Ministrul Educaţiei Naţionale.

Acesta a mai precizat că demiterile nu s-au făcut vineri seara printr-un fax, ci că au fost îndeplinite condiţile cerute de lege, de a informa prin poştă.

De asemenea, el a mai menţionat că, până pe 4 septembrie, actualii inspectori organizează concursurile de directori.

În mediul online circulă deja o petiţie în sprijinul inspectorilor şcolari demişi. Ea poate fi accesată aici.