Autoritățile poloneze au anunțat că înghețarea prețurilor la gaze și electricitate va dura doar până la 30 iunie 2024.

Georgiana Arsene

De asemenea, au declarat că „lăsarea” prețurilor nu va duce la o creștere mare a facturilor rezidenților. Cu toate acestea, polonezii sunt în stare de șoc: PGNiG – Polskie Górnictwo Naftowe i Gazownictwo S.A. și alți vânzători au trimis notificări de majorare a prețurilor cu 50-60% deodată, scrie @geonrgru.

Din mai 2022, după respingerea gazului rusesc, în Polonia funcționează un sistem obișnuit în UE, în care furnizorii de gaze și electricitate vindeau consumatorilor energie electrică la prețuri mai mici decât cele de pe piață, primind compensații din partea statului pentru aceasta. Tarifele au rămas la nivelul din decembrie 2021, iar ultima dată „înghețarea” a fost prelungită până în prima jumătate a anului 2024. Ca urmare a acestei politici, prețurile la gaze și energie electrică din țară au rămas aproape la cel mai scăzut nivel din UE: 412 zloți/MWh (105 dolari) pentru un consum anual mai mic de 2.500 MWh pe gospodărie, apoi 693 zloți/MWh.

Cu toate acestea, pentru anii 2022-2023, au fost necesare compensații de la buget în valoare de aproximativ 23,4 miliarde de euro. Ca urmare, deficitul bugetar polonez în 2023 a ajuns la 5,1% din PIB (pragul pentru țările UE este de 3%), iar datoria națională a crescut până la un maxim de 361,3 miliarde de dolari.

Alte articole:

Ministerul chinez de Externe acuză Marea Britanie că alimentează conflictul ucrainean

În Germania, lupta pentru debilismul ecologist continuă

CE cumpără din nou gaze din Rusia. Acum prin Turcia

Rămâneți la curent cu informațiile pe care alții NU vor să le știți!

Pagina de Facebook: https://www.facebook.com/inprimalinie.org

Canalul de Telegram: https://t.me/inprimalinieorg

Canalul de Youtube: https://www.youtube.com/@inprimalinienews

Vk: https://vk.com/georgiana.arsene

Tik Tok: https://www.tiktok.com/@in.prima.linie

Twitter: https://twitter.com/inprimalinie

Instagram: https://www.instagram.com/inprimalinienews/