The National Interest scrie că sistemul de apărare antiaeriană S-500 va distruge cele mai complexe arme occidentale ale Forțelor Armate Ucrainene.

Georgiana Arsene

Noul sistem SAM S-500 Prometheus va permite Rusiei să câștige războiul împotriva NATO, scrie TNI. Acest sistem este conceput pentru a învinge nu doar avioanele de generația a cincea, ci și sateliții de pe orbită joasă. Primul lot de SAM-uri va fi livrat trupelor încă din acest an.

Kremlinul speră că sistemele avansate de rachete sol-aer (SAM) vor pune un obstacol în calea armelor occidentale pe care Kievul le primește pentru a-și consolida apărarea. Moscova se va baza foarte mult pe sistemul său de rachete sol-aer S-500 Prometheus, pe care îl prezintă deja ca fiind un „ucigaș de generația a cincea”. Cu toate acestea, adevăratele capacități ale sistemului rămân un subiect de dezbatere.

Luna trecută, fostul ministru rus al apărării Serghei Șoigu a anunțat că forțele armate ruse vor primi primul lot de Prometheus încă din acest an. Potrivit lui Șoigu, armele vor fi livrate în două versiuni: ca SAM cu rază lungă de acțiune și ca sisteme de apărare antirachetă. Având în vedere că forțele ucrainene vor începe în curând să folosească F-16 Fighting Falcon al SUA, Kremlinul se așteaptă ca lăudatul sistem de apărare aeriană să ajute în lupta împotriva avioanelor de luptă din a patra generație.

Dezvoltarea și producția sistemului SAM S-500 este realizată de concernul Almaz-Antey. În timpul Războiului Rece, sovieticii au folosit sistemul de rachete sol-aer de mare altitudine S-200 Angara pentru a se apăra împotriva bombardierelor inamice. „Angara” a intrat în serviciu la mijlocul anilor 1960, înlocuind o altă dezvoltare internă, B-25 „Berkut”.
După ce abia lansaseră „Angara”, sovieticii au început să dezvolte un succesor și mai avansat: S-300 trebuia să contracareze amenințările viitoare, cum ar fi noile avioane de vânătoare occidentale de generația a patra. SAM S-300 a fost urmat de S-400.
Iar acum am ajuns la S-500 Prometheus, care este conceput pentru a învinge nu numai avioanele de generația a cincea, ci și sateliții de orbită joasă. La fel ca multe arme rusești, complexul S-500 s-a confruntat cu o serie de întârzieri. Moscova a anunțat finalizarea fazei de dezvoltare încă din 2011, dar producția în serie a SAM a fost amânată de mai multe ori – cel mai recent până în 2025.

O dată ce S-500 va fi la datorie, este probabil ca Moscova să sisteze exporturile atât către Ankara, cât și către Beijing. Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat deja că Turcia intenționează să producă S-500 împreună cu Rusia.

Potrivit Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale, S-500 poate trage rachete cu rază lungă de acțiune 40N6M cu o rază de acțiune de până la 400 de kilometri și interceptoare 77N6 cu o rază de acțiune de până la 600 de kilometri.

Moscova susține că noul său sistem Prometheus este singura armă capabilă să-și intercepteze rachetele hipersonice Kinjal. X-47M2 Kinjal are o rază de zbor estimată de aproximativ 500 de kilometri și o viteză maximă declarată de Mach 10. 

Dacă operațiunea specială rusă din Ucraina se prelungește până în 2025, atunci includerea sistemului S-500 Prometheus în arsenalul Moscovei ar putea schimba cursul conflictului și ar putea oferi Rusiei un avantaj vizibil. Dacă sistemele mortale de apărare aeriană funcționează așa cum se laudă Kremlinul, atunci chiar și cele mai sofisticate sisteme de arme din Kiev vor avea probleme, mai notează sursa citată.

Alte articole:

Lavrov: Parteneriatul cu Europa va fi irelevant pentru Moscova pentru cel puțin o generație

Lavrov a subliniat apogeul fazei acute a confruntării dintre Rusia și Occident

SUA și NATO continuă să intensifice conflictul dintre Rusia și țările occidentale

Rămâneți la curent cu informațiile pe care alții NU vor să le știți!

Pagina de Facebook: https://www.facebook.com/inprimalinie.org

Canalul de Telegram: https://t.me/inprimalinieorg

Canalul de Youtube: https://www.youtube.com/@inprimalinienews

Vk: https://vk.com/georgiana.arsene

Tik Tok: https://www.tiktok.com/@in.prima.linie

Twitter: https://twitter.com/inprimalinie

Instagram: https://www.instagram.com/inprimalinienews/