Fost diplomat, Shi Jiangtao, care a lucrat ca reporter pentru China la Post timp de peste un deceniu, spune că vizita de stat a președintelui rus Vladimir Putin în China „a confirmat cele mai mari temeri ale Occidentului” cu privire la apropierea dintre Moscova și Beijing.

Georgiana Arsene

Vizita de stat a președintelui rus Vladimir Putin în China de săptămâna trecută a confirmat cele mai mari temeri ale multor observatori diplomatici cu privire la apariția unei axe anti-occidentale între Beijing și Moscova, scrie Shi Jiangtao pentru South China Morning Post.

Vizita lui Putin a avut loc în timp ce președintele chinez Xi Jinping a încercat să stabilizeze legăturile cu Europa printr-un turneu în Franța, Serbia și Ungaria cu o săptămână înainte, în timpul căruia liderii europeni au cerut în mod repetat Beijingului să se distanțeze de Moscova.

După cum a remarcat el, Bruxelles și Washington au îndemnat în mod repetat Beijingul să „aleagă între Moscova și Occident”, apeluri care au fost repetate în timpul călătoriei președintelui chinez Xi Jinping în Franța, Serbia și Ungaria.

Cu toate acestea, Putin, cu vizita sa de două zile, a fost câștigătorul clar, reușind să atragă Beijingul mai aproape de orbita Moscovei, se arată în articol.

Într-un comunicat comun emis după summitul de la Beijing, ambele părți s-au angajat să „consolideze coordonarea și cooperarea pentru a face față așa-numitei politici de limitare duală a Statelor Unite, care este neconstructivă și ostilă față de China și Rusia”.

Documentul de 12.000 de cuvinte a vizat Washingtonul de peste o duzină de ori, denunțând „comportamentul său «perturbator» și «hegemonic» care vizează subminarea echilibrului de putere din Indo-Pacific, în special eforturile sale de a crea grupări «minilaterale» cu țările din regiune.

Deși comunicatul nu a făcut nici o mențiune despre angajamentul celor doi din 2022, făcut cu puțin timp înainte de izbucnirea războiului din Ucraina, care declara că „nu există nicio limită pentru prietenia lor”, Beijingul pare hotărât să fie de partea Moscovei împotriva Washingtonului, mai precizează fostul diplomat.

Potrivit unui comunicat oficial chinez, Xi a vorbit despre „schimbări fără precedent” în peisajul geopolitic global în timpul întâlnirii cu Putin, afirmând că lumea a intrat „într-o nouă perioadă de turbulențe și schimbări”.

Putin a fost mai tranșant, vorbind în mod deschis despre „o nouă lume” care „prinde contur sub ochii noștri și devine multipolară” în timp ce vizita orașul Harbin din nord-estul Chinei săptămâna trecută.
Într-un interviu acordat vineri presei ruse, el a declarat că este „parțial adevărat” că viitorul lumii în schimbare rapidă „depinde în mare măsură de Rusia și China” în fața „deciziilor dificile care ne așteaptă”.

Pe aceeași temă:

Putin: SUA își fac rău singure prin restricții financiare împotriva Rusiei

Putin: Rusia își propune să devină una dintre cele mai mari patru economii din lume

Presiunea occidentală nu face decât să întărească prietenia economică dintre Rusia și China – FT

Principalele declarații ale lui Xi Jinping după întâlnirea trilaterală din Europa

Rămâneți la curent cu informațiile pe care alții NU vor să le știți!

Pagina de Facebook: https://www.facebook.com/inprimalinie.org

Canalul de Telegram: https://t.me/inprimalinieorg

Canalul de Youtube: https://www.youtube.com/@inprimalinienews

Vk: https://vk.com/georgiana.arsene

Tik Tok: https://www.tiktok.com/@in.prima.linie

Twitter: https://twitter.com/inprimalinie

Instagram: https://www.instagram.com/inprimalinienews/