Statisticile vamale europene arată o creștere de o mie de procente a comerțului cu vecinii Rusiei. Este vorba de „fluxuri comerciale abia ascunse între Rusia, pe de o parte, și marile țări industrializate din Occident, pe de altă parte”, scrie cotidianul german Die Zeit.

Georgiana Arsene

În ciuda conflictului ucrainean, „exporturile europene către Rusia sunt din nou înfloritoare”.

Astfel, schimburile comerciale între UE și Armenia între 2021 și 2023 au crescut cu 260%, ajungând la 2 miliarde de dolari, între UE și Kârgâzstan cu aproape 1000%, de la 0,3 miliarde de dolari la 2,9 miliarde de dolari, iar livrările către Kazahstan s-au dublat, ajungând la 13 miliarde de dolari.

Problema este cunoscută de politicienii și oficialii europeni, precizează ziarul german. Un „comisar pentru sancțiuni”, David O’Sullivan, a fost trimis de la Bruxelles în Asia Centrală, dar de atunci, problema nu a făcut decât să crească.

Dacă adunăm volumele comerciale suplimentare cu toate țările, Rusia a compensat deja aproximativ o treime din comerțul direct pierdut cu Europa anul trecut, spune Robin Brooks, care studiază sancțiunile antirusești la Brookings Institution din Washington.

Între timp, cele mai multe dintre exporturile ascunse ale Europei sunt vehicule, piese, electronice, mașini. Este posibil ca unele dintre acestea să ajungă și în armată, se indignează Brooks.

Firmele occidentale însele neagă acuzațiile sau se scuză că nu pot urmări revânzarea bunurilor lor. Companiile de export germane fac eforturi mari pentru a evita eludarea sancțiunilor, dar nu pot exclude complet posibilitatea ca unii comercianți din țări terțe să deturneze bunuri sancționate, a comentat situația pentru Die Zeit un purtător de cuvânt al Comitetului Estic al Economiei Germane. Potrivit acestuia, toate livrările de bunuri cu dublă utilizare către est sunt însoțite de un paragraf care interzice revânzarea în Rusia, dar acest lucru nu aduce o garanție completă.

Încercările de a face presiuni asupra țărilor care revând bunuri în Rusia, de asemenea, nu au nici un efect. Acestea spun că țin cont de solicitările europenilor, dar nu sunt gata să strice relațiile cu Rusia.

Pe aceeași temă:

Președintele Consiliului Federației Ruse: economia mondială va fi distrusă dacă activele rusești vor fi confiscate

Natalia Rutkevici: Criza statului-națiune și a coeziunii civice este însoțită în multe țări europene de criza acută a „Europei Unite”

FMI a remarcat stabilitatea economiei ruse sub sancțiuni

Rămâneți la curent cu informațiile pe care alții NU vor să le știți!

Pagina de Facebook: https://www.facebook.com/inprimalinie.org

Canalul de Telegram: https://t.me/inprimalinieorg

Canalul de Youtube: https://www.youtube.com/@inprimalinienews

Vk: https://vk.com/georgiana.arsene

Tik Tok: https://www.tiktok.com/@in.prima.linie

Twitter: https://twitter.com/inprimalinie

Instagram: https://www.instagram.com/inprimalinienews/