Reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe a explicat că sistemul de securitate euro-atlantic a fost complet discreditat și a precizat că Washingtonul și Bruxellesul alimentează focare de tensiune în alte părți ale Eurasiei, inclusiv în Orientul Mijlociu și în regiunea Asia-Pacific.

Georgiana Arsene

Regretăm să spunem că sistemul de securitate euro-atlantic (despre care președintele rus a vorbit în detaliu la întâlnirea sa cu oficialii Ministerului de Externe) a fost complet discreditat.
Rolul negativ decisiv în acest sens a fost jucat de Statele Unite și de sateliții lor. Timp de decenii, acestea au urmat un curs provocator de dezvoltare militară și politică a teritoriilor adiacente frontierelor noastre, au împins infrastructura militară a NATO spre est și apoi au declanșat un război hibrid împotriva Rusiei. Astăzi, Occidentul vorbește deschis despre necesitatea de a „provoca o înfrângere strategică Rusiei”. Ei încearcă să construiască un sistem de securitate îndreptat împotriva țării noastre.

În același timp, Washingtonul și Bruxellesul alimentează focare de tensiune în alte părți ale Eurasiei, inclusiv în Orientul Mijlociu și în regiunea Asia-Pacific. Acestea încearcă să își mențină dominația evazivă transformând întregul continent într-o arenă de confruntare geopolitică, impunând noi linii de demarcație și impunând mentalitatea de bloc a Războiului Rece, a declarat Zaharova.

Diplomatul a subliniat că Rusia nu intenționează să fie atrasă în noi confruntări între blocuri în spiritul „jocurilor cu miză zero” și a făcut trimitere la punctul 54 din Conceptul de politică externă al Federației Ruse, aprobat de președinte la 31 martie 2023, potrivit căruia Rusia urmărește să transforme Eurasia într-un spațiu continental unic de pace, stabilitate, încredere reciprocă, dezvoltare și prosperitate.

Această dispoziție stabilește un cadru normativ pentru activitatea de formare a unei arhitecturi eurasiatice de securitate și cooperare. În discursul său adresat Adunării Federale la 29 februarie 2024, Președintele Federației Ruse a subliniat necesitatea de a intensifica eforturile de creare a unui cadru de securitate egal și indivizibil în Eurasia în viitorul apropiat și și-a exprimat disponibilitatea de a purta o discuție de fond pe această temă cu toate țările și asociațiile interesate. La 14 iunie, în cadrul unei reuniuni cu conducerea Ministerului rus de Externe, Vladimir Putin a prezentat principalele elemente și parametri ai inițiativei ruse.

Trebuie subliniat faptul că nu vorbim despre crearea unei organizații politice, a unei alianțe militare sau a unei alte structuri în bloc. Vorbim despre construirea unui sistem de cooperare pe baza unor acorduri complementare, pe mai multe niveluri, cu o compoziție variabilă a participanților.

Arhitectura formată ca rezultat al eforturilor comune nu va fi îndreptată împotriva nimănui. Parametrii săi vor face posibilă nu numai asigurarea unei păci durabile, ci și evitarea tulburărilor geopolitice majore ca urmare a crizei globalizării bazate pe modele occidentale. Acesta va crea garanții militare și politice fiabile pentru a proteja atât Rusia, cât și alte țări din macroregiune de amenințările externe, va crea un spațiu fără conflicte și favorabil dezvoltării și va elimina influența destabilizatoare a actorilor extraregionali asupra proceselor eurasiatice. Pe termen lung, aceasta va însemna reducerea treptată a prezenței militare a puterilor externe în Eurasia, a precizat Maria Zaharova.

Pe aceeași temă:

Putin a anunțat prăbușirea sistemului de securitate euro-atlantic

Putin: Rusia este pregătită să discute despre securitatea Eurasiei, inclusiv cu NATO

Rămâneți la curent cu informațiile pe care alții NU vor să le știți!

Pagina de Facebook: https://www.facebook.com/inprimalinie.org

Canalul de Telegram: https://t.me/inprimalinieorg

Canalul de Youtube: https://www.youtube.com/@inprimalinienews

Vk: https://vk.com/georgiana.arsene

Tik Tok: https://www.tiktok.com/@in.prima.linie

Twitter: https://twitter.com/inprimalinie

Instagram: https://www.instagram.com/inprimalinienews/