Campania ”Floarea Albă” sau ”Ziua Romaniței Albe” derulată în Federația Rusă ajută persoanele cu boli grave sau incurabile, cum ar fi tuberculoza, cancerul etc. Romanița/mușețelul făcea parte din medicina tradițională folosită pentru tratarea tuberculozei. Albul este, de asemenea, un simbol al iubirii, vulnerabilității, purității, curățeniei.

Georgiana Arsene

Istoria acestei campanii își are originile în secolul XX și este strâns legată de familia imperială rusă.

Pentru prima dată, „Ziua Florii Albe” a avut loc la inițiativa împăratului Nicolae al II-lea și a soției sale Aleksandra Feodorovna, în anul 1911. Membrii familiei imperiale au pregătit ei înșiși obiecte de artizanat și suveniruri pentru târg. Orășenii au cumpărat flori albe și au donat bani pentru cei care sufereau de tuberculoză – această boală era cea mai problematică în acei ani.

Deși Ziua Margaretelor Albe din toată Rusia a avut loc de 1 Mai, unele orașe au organizat alte Zile ale Margaretelor Albe. Astfel, la Nijni Novgorod, în august 1911, a avut loc Ziua albă a margaretei, în timpul căreia s-au strâns douăzeci de mii de ruble.

Coasta sudică a Crimeei avea cele mai bune condiții din Imperiul Rus pentru prevenirea și tratarea tuberculozei, existau mulți ftiziologi de frunte, aici veneau pacienți bogați și a început crearea de sanatorii. De exemplu, „Sanatoriul Ialta pentru bolnavii cu consum insuficient în memoria împăratului Alexandru al III-lea”, – primul de pe coasta de sud a Crimeei, a fost fondat în 1897 prin grija prințesei Bariatinskaia și a fost așezat 12 (25) ianuarie 1901 în prezența familiei imperiale.

De fiecare dată când familia împăratului venea în Livadia, la Ialta se organizau mari bazaruri de caritate sub augusta patronaj al Aleksandrei Feodorovna și cu participarea personală a acesteia. Bazarurile caritabile de primăvară se numeau „Ziua Florii albe”. Acestea se desfășurau pe digul de la Ialta începând cu 1911.

Acolo erau amenajate pavilioane, dintre care unul era decorat cu pânză purpurie, deoarece împărăteasa iubea culoarea purpurie, și cu glicină. Aleksandra Feodorovna însăși a făcut comerț cu aceasta. Ea a fost asistată de Marile Ducese Olga, Tatiana, Maria și Anastasia. În 1912, țareviciul Aleksei a ajutat-o pentru prima dată. Pentru bazarul de caritate, Alexandra Feodorovna și fiicele sale, pe lângă flori, au pregătit diverse obiecte de artizanat, miniaturi, broderii și fotografii ale familiei regale. Sumele strânse au fost destul de impresionante și au fost folosite pentru tratamentul bolnavilor de tuberculoză, iar împărăteasa a participat personal la distribuirea lor către diverse instituții de caritate. De exemplu, în 1911 și 1913, familia împăratului a strâns peste 40 de mii de ruble!

În imagine este Familia imperială rusă

Poster caritabil, 1913, Cumpără o romaniță! Bănuții voștri vor ajuta la vindecarea tuberclozei.

Campania ”Floarea Albă” continuă să aibă loc în fiecare an în Federația Rusă, cu participarea masivă a cetățenilor care arată, astfel, că suferința celor de lângă ei nu îi lasă indiferenți ci, dimpotrivă, se implică activ în ajutorarea acestora.

Imagine din acest an de la ”Floarea Albă”.

Alte articole:

Sankt Petersburg – file de jurnal: întâlnire cu un prieten drag

Moscova – file de jurnal: monumentul închinat marelui Evghenii Maksimovici Primakov, omul care a demonstrat lumii că nu se poate vorbi cu Rusia de pe o poziție de forță

Rămâneți la curent cu informațiile pe care alții NU vor să le știți!

Pagina de Facebook: https://www.facebook.com/inprimalinie.org

Canalul de Telegram: https://t.me/inprimalinieorg

Canalul de Youtube: https://www.youtube.com/@inprimalinienews

Vk: https://vk.com/georgiana.arsene

Tik Tok: https://www.tiktok.com/@in.prima.linie

Twitter: https://twitter.com/inprimalinie

Instagram: https://www.instagram.com/inprimalinienews/