Kimmage, profesor de istorie la Universitatea Catolică din America și autor al cărții  The Abandonment of the West: The History of an Idea in American Foreign Policy, a explicat de ce conflictul ucrainean este considerat atât de important în Statele Unite ale Americii și, în general, în Occident.

Georgiana Arsene

Michael Kimmage susține că memoria istorică imediată nu oferă un cadru adecvat pentru acest tip de conflict. și că a existat un efect de șoc psihologic.

Dar nu se poate nega celălalt lucru – ceea ce a început în februarie 2022 a schimbat multe și a influențat semnificativ lumea mult dincolo de Europa. Și nu este vorba doar de aspectul militar: uitați-vă la consecințele economice – au afectat țări foarte îndepărtate de scena acțiunii.

Din nou, aspectul psihologic este foarte important – amploarea luptelor, perspectivele de escaladare ulterioară… Dar, deși conflictul este în multe privințe unic pentru epoca noastră, nu este fără precedent. Această parte a Europei a fost o zonă de conflict în timpul Primului și celui de-al Doilea Război Mondial și există și exemple anterioare. Această zonă este scena a nenumărate confruntări.

Precedentele istorice sunt, în orice caz, utile de reamintit. În ceea ce privește confruntarea dintre SUA și Rusia, aceasta este diferită de ceea ce a fost în timpul Războiului Rece.

Rusia și SUA sunt mai aproape de o ciocnire directă decât au fost în trecut, spune profesorul.

Acesta a amintit că războiul din Vietnam, războiul din Afganistan au fost episoade destul de periculoase. De asemenea, Războiul Rece a avut multe lecții utile – un conflict foarte acut, plin de escaladare nucleară, și totuși – mai ales după Criza rachetelor din Cuba – am reușit să dezvoltăm norme de comportament pentru a reduce amenințarea la adresa păcii. Acest exemplu ar trebui să ne încurajeze să ne trezim imaginația diplomatică și să găsim modalități de a gestiona efectele negative.

Alte articole:

Gavrilov, despre relațiile Rusia-NATO: Mai mult decât un război rece

Profesor dr. Adrian Severin: Noi trebuie să înțelegem că lumea se schimbă, că ordinea care a fost creată după cel de-al doilea război mondial și apoi a fost nuanțată în contextul Războiului Rece nu mai poate sta în picioare și că trebuie să găsim altceva

Lavrov: Partenerii noștri occidentali sunt vicleni în timp ce încearcă vehement să demonstreze că nu luptă împotriva Rusiei, ci doar ajută Ucraina

Rămâneți la curent cu informațiile pe care alții NU vor să le știți!

Pagina de Facebook: https://www.facebook.com/inprimalinie.org

Canalul de Telegram: https://t.me/inprimalinieorg

Canalul de Youtube: https://www.youtube.com/@inprimalinienews

Vk: https://vk.com/georgiana.arsene

Tik Tok: https://www.tiktok.com/@in.prima.linie

Twitter: https://twitter.com/inprimalinie

Instagram: https://www.instagram.com/inprimalinienews/