Serbia și China sunt legate de o „prietenie de fier”, după cum susțin atât Beijingul, cât și Belgradul.

Georgiana Arsene

Populația sârbă este familiarizată cu această expresie cel puțin din 2016: la acea vreme, China a făcut prima investiție mare și directă în țară – cumpărând o fabrică de oțel din Smederovo și salvând-o de la faliment, explică postul de televiziune Das Erste. China este acum al doilea cel mai important partener comercial al Serbiei.

Astfel de parteneriate strategice fac cărțile pentru următoarele runde de poker politic. Expertul sârb în China, Stefan Vladisavljev, o numește o „politică externă multi-vectorială” de echilibrare între Vest și Est, Europa și Asia.

Taiwanul este China, punct și de la capăt, a declarat Vucic la televiziunea de stat chineză, în deplin acord cu poziția Beijingului. Și se așteaptă la același lucru în schimb când vine vorba de Kosovo, o fostă provincie sârbă care din 2008 pretinde că este o țară independentă pe care Serbia – și cu siguranță China – nu o recunoaște. În urmă cu șase luni, Serbia a semnat un acord de liber schimb cu China, care urmează să intre în vigoare în iulie.

Dar liderul chinez Xi Jinping nu vizitează Belgradul doar în calitate de partener comercial. Nimeni nu consideră o coincidență faptul că el aterizează în capitala sârbă la exact 25 de ani de la bombardarea ambasadei chineze din Belgrad. Bombele NATO lansate de avioanele de luptă ale Forțelor Aeriene ale SUA au lovit ambasada în timpul războiului din Kosovo, în 1999. Trei jurnaliști chinezi au fost uciși atunci. Atunci, președintele american Bill Clinton și-a cerut scuze, spunând că bombardamentul a fost un accident, așa cum a susținut NATO. Cu toate acestea, China nu a acceptat scuzele.

Pe aceeași temă:

Principalele declarații ale lui Xi Jinping după întâlnirea trilaterală din Europa

Xi Jinping, despre viitorul Europei

Putin și Xi Jinping au remarcat importanța cooperării dintre Federația Rusă și China pentru stabilizarea lumii

Lavrov: „Întoarcerea” lui Primakov a zădărnicit planurile SUA de a legitima bombardarea Iugoslaviei

Micuța Milica, prima victimă a operațiunii NATO ”Îngerul milostiv” – 1999

Rămâneți la curent cu informațiile pe care alții NU vor să le știți!

Pagina de Facebook: https://www.facebook.com/inprimalinie.org

Canalul de Telegram: https://t.me/inprimalinieorg

Canalul de Youtube: https://www.youtube.com/@inprimalinienews

Vk: https://vk.com/georgiana.arsene

Tik Tok: https://www.tiktok.com/@in.prima.linie

Twitter: https://twitter.com/inprimalinie

Instagram: https://www.instagram.com/inprimalinienews/