Reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe a răspuns la întrebarea referitoare la atitudinea MAE rus față de faptul că președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunțat organizarea unui referendum privind aderarea țării sale la Uniunea Europeană.

Georgiana Arsene

Maria Zaharova a precizat că organizarea unui referendum pe o anumită temă este o afacere internă a statului, în acest caz a Republicii Moldova.

Diplomatul a explicat, însă, că Moscova este pur și simplu îngrijorată de faptul că rusofobia este parte integrantă a așa-numitului proiect „Moldova europeană”, pentru care moldovenii sunt chemați să voteze în octombrie.

Este caracteristic faptul că ieșirile publice ale oficialilor moldoveni neprietenoase față de țara noastră au devenit o rutină zilnică. Acest lucru nu este surprinzător, deoarece cursul agresiv antirusesc este o activitate bine plătită pentru actuala conducere de la Chișinău și este o condiție pentru aderarea la Uniunea Europeană și cooperarea cu NATO.

De asemenea, putem vedea că așa-numitul „proiect european” al lui Sandu nu are nimic de-a face cu democrația, libertatea și drepturile omului. Dimpotrivă, le taie în carne vie. Represiunile împotriva opoziției și a presei independente au devenit, din păcate, o normă în Moldova. Sub pretextul integrării europene, o agendă neoliberală străină, care include valori netradiționale, este impusă locuitorilor.

Ținând cont de faptul că pe ambele maluri ale Nistrului locuiesc aproximativ 250.000 de cetățeni ruși, nu putem să nu fim îngrijorați de acest lucru, a punctat reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe.

Zaharova a subliniat că procedura de desfășurare a viitorului referendum ridică, de asemenea, semne de întrebare. Analiștii politici din Republica Moldova remarcă faptul că, în condiții de anarhie juridică, autoritățile se așteaptă să organizeze totul în felul lor, în afara contextului legal. Iar în aceste condiții este imposibil să te bazezi pe obiectivitate, din punctul de vedere al evaluărilor din interiorul Republicii Moldova, în stabilirea rezultatelor exprimării voinței.

Este puțin probabil ca autoritățile să accepte faptul că majoritatea moldovenilor nu acceptă „atributele integrării europene” enumerate și nu doresc să transforme țara lor într-un apendice lipsit de suveranitate al NATO și UE, unde vor fi tratați ca oameni de mâna a doua, așa cum demonstrează în mod regulat Occidentul, a atras atenția reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.