Reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe a comentat declarațiile făcute de președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, în publicația americană Wall Street Journal, în care aceasta a vorbit despre ”ororile” copilăriei ei sovietice, uitând, însă, ce afirmase anterior și ajungând în situația de a se decredibiliza.

Georgiana Arsene

La 28 februarie anul acesta pe paginile ediției americane a The Wall Street Journal, Președintele Moldovei Maia Sandu, alături de „meme” tradiționale anti-ruse, a declarat că „s-a născut și a crescut sub jugul imperiului sovietic totalitar” și „Copilăria contrastează puternic cu un viitor liber și pașnic.” De asemenea, ea a acuzat URSS că a interzis folosirea limbii moldovenești. 

Zaharova a subliniat că Maia Sandu a numit limba moldovenească română, iar acum susține că în URSS nu avea voie să vorbească limba moldovenească.

Aceasta este o prostie, a explicat reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe.

Cu toții ne amintim, chiar și eu, când eram mică, atât de mulți interpreți care au trăit și au lucrat în Moldova când această republică făcea parte din Uniunea Sovietică. Și împreună cu ei, întreaga țară uriașă – URSS – a cântat cântece în limba moldovenească. De ce minte acum atât de mult regimul de la Chișinău? Dacă vor continua să mintă, vom spune mai multe, a explicat Zaharova.

Aceasta a punctat câteva aspecte referitoare la dezvoltarea pe care Republica Moldova a cunoscut-o în timpul în care a făcut parte din URSS:

  • O rețea de drumuri și căi ferate a fost creată în Republică practic de la zero. Până în 1992, în perioada sovietică, lungimea totală a căilor ferate era de 1328 km, s-a construit un aeroport modern la Chișinău, toată această infrastructură este încă folosită, inclusiv de către președintele Maia Sandu.
  • Nivelul de trai în RSS Moldovenească era mai ridicat decât în ​​multe alte republici unionale. Acest lucru nu este nici bun, nici rău, este doar un fapt. Din 1960 până în 1985 finanțarea dezvoltării sale economice a crescut de 10 ori (în medie în URSS această cifră a crescut de 3,8 ori), venitul național de 2,7 ori, iar cheltuielile în sfera socială de 6,8 ori.
  • Imediat după Marele Război Patriotic, în 1946, Academia de Științe URSS și-a creat propria bază de cercetare la Chișinău, care în 1949 s-a transformat în filiala moldovenească a Academiei de Științe URSS, iar în 1961 s-a format Academia de Științe a RSSM.
  • Conform agenţiilor guvernamentale din Moldova, peste 70% din clădirile din republică au fost construite în anii 1951-1990. Orașele au căpătat apoi un aspect modern, bine amenajat. Următorul citat este orientativ: ”Am fost fascinată. Chișinăul era foarte diferit de alte orașe – cu cafenele unde aveau cea mai delicioasă înghețată, cu muzee, cinematografe, teatre și multe parcuri.” Există opțiuni, cine și-a amintit așa Chișinăul? Sunt amintiri din copilărie din 1976, aparținând Președintelui Republicii Moldova Maia Sandu. A fost făcută într-un mesaj de felicitare cu ocazia Zilei Orașului Chișinău la 14 octombrie 2023. Acestea au fost impresii ale vizitei ei în capitala RSS Moldovenească, a punctat Zaharova.

Diplomatul a declarat că această poveste nu va fi lăsată pur și simplu, ci că Moscova va scrie publicației Wall Street Journal și îi va trimite toate documentele disponibile.

La urma urmei, Maia Sandu a spus acest lucru în 2023, când era președinte al Republicii Moldova. Acestea nu sunt doar amintiri din copilărie sau eseuri de jurnal despre „cum mi-am petrecut vara”. Acestea sunt cuvintele ei scrise în contul ei oficial. Nu merge așa. Undeva ea minte, a subliniat reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe.

Diplomatul a precizat că o asemenea politică de standarde duble a devenit laitmotivul declarațiilor antirusești ale conducerii de la Chișinău.

La 29 februarie 2024, Maia Sandu a declarat, la televiziune, că nu are nimic contra rușilor și că este exclusiv contra tancurilor rusești.

Zaharova a adăugat, însă, că nu este clar cum se corelează acest lucru cu discriminarea la care sunt supuși rușii la intrarea în Republica Moldova.

Se pare că aceștia nu intră cu tancurile, ci prin aeroport. Deși, având în vedere minciunile președintelui moldovean, ne putem imagina cum va spune la următoarea publicație americană că rușii pe tancuri „aterizează” chiar pe aeroportul din Chișinău.

La aeroportul din Chișinău, rușii se confruntă cu ore întregi de percheziții umilitoare, urmate adesea de un refuz nemotivat de a trece frontiera.

Articolul sus-menționat al președintelui moldovean M.G. Sandu din The Wall Street Journal este demn de remarcat, deoarece formulează în modul cel mai sincer esența cursului politicii externe a Chișinăului oficial. Fără nici o umbră de îndoială se afirmă că în cazul victoriei Rusiei „vocea Americii va deveni mai slabă și interesele sale vor fi afectate”, principiile „pe care America și aliații săi le prețuiesc” vor fi puse în pericol. Care principii? Ar fi acestea „puse în discuție”? Într-adevăr, ne asigurăm că această tradiție îngrozitoare a Statelor Unite, a Marii Britanii și a întregului „Occident colectiv” de a face ravagii și de a distruge după bunul plac țări și popoare libere va dispărea în uitare.

Drepturile cetățenilor, bunăstarea lor socială, libertatea și democrația sunt scoase din discuție. Atitudinea SUA față de sateliții săi este cunoscută. Este puțin probabil ca, Chișinăul să fie un beneficiar al „ordinii bazate pe reguli”.

Din fericire, poporul moldovean înțelege acest lucru și apreciază relațiile de prietenie cu țara noastră. Repet, acest lucru a fost confirmat de sosirea la Festivalul Mondial al Tineretului a unei mari delegații moldovenești, peste 300 de persoane, formată din reprezentanți de pe ambele maluri ale Nistrului.

Suntem încântați să le urăm bun venit prietenilor noștri moldoveni. Vom continua să dezvoltăm o cooperare egală și reciproc respectuoasă în interesul popoarelor noastre, a dat asigurări Maria Zaharova.

Alte articole:

Excelența Sa Valeri Kuzmin: M. Sandu, de fapt, copiază această politică post Maidan dusă de guvernul și președintele Ucrainei și o aplică în Republica Moldova VIDEO

Lavrov: Moldova va fi următoarea victimă în războiul hibrid al Occidentului

MAE rus: Oficialii de la Chișinău urmează un curs de derusificare artificială a țării, pentru a distruge o altă țară sub pretextul unor reforme democratice

Rămâneți la curent cu informațiile pe care alții NU vor să le știți!

Pagina de Facebook: https://www.facebook.com/inprimalinie.org

Canalul de Telegram: https://t.me/inprimalinieorg

Canalul de Youtube: https://www.youtube.com/@inprimalinienews

Vk: https://vk.com/georgiana.arsene

Tik Tok: https://www.tiktok.com/@in.prima.linie

Twitter: https://twitter.com/inprimalinie

Instagram: https://www.instagram.com/inprimalinienews/