La 27 ianuarie 2024, Ambasada Rusiei în România a organizat un eveniment dedicat aniversării a 80 de ani de la ridicarea completă a asediului nazist al Leningradului în timpul Marelui Război pentru Apărarea Patriei. Oaspeților le-au fost prezentate momente muzicale și poetice pregătite de conaționali și elevi ai studiourilor de creație din cadrul Clubul Rus – Русский клуб. Cu sprijinul studioului cinematografic „Septembrie”, în cadrul evenimentului, a fost organizată proiecția filmului „Jurnal de asediu” (2020), inspirat din memoriile poetesei Olga Berggolț, din nuvela sa „Stelele diurne” și din „Cartea blocadei” a scriitorilor Daniil Granin și Ales Adamovici.

În cuvântul său de deschidere, Ambasadorul Rusiei în România, Valery Kuzmin, a subliniat importanța păstrării memoriei despre fapta eroică a leningrădenilor, despre cele 872 de zile de chinuri îngrozitoare pe care le-au îndurat locuitorii orașului asediat. În ciuda condițiilor infernale – bombardamente, foame și frig – leningrădenii au continuat să reziste, să muncească și să lupte pe linia frontului, în rândurile voluntarilor, în uzine și în spitale, cu zgomotul asurzitor al bombardamentelor și sub sunetul metronomului care avertiza despre pericol. Diplomatul a subliniat că fapta celor care au trăit asediul va rămâne pentru totdeauna un exemplu de tărie de spirit și curaj neclintit pentru generațiile viitoare, care trebuie să apere cu fermitate memoria tuturor celor care au adus Victoria mai aproape și trebuie să facă totul pentru ca astfel de tragedii să nu se mai repete.

Participanților le-a fost oferită cartea „Asediul Leningradului: însemnările unui supraviețuitor” de Lidia Ginzburg tradusă în limba română.

Sursa text și foto: Serviciul de presă al Ambasadei Federației Rusă în România

Pe aceeași temă:

Cu privire la evenimentul dedicat Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului și la cea de-a 79-a aniversare a eliberării prizonierilor din lagărul de concentrare de la Auschwitz-Birkenau de către Armata Roșie

Despre proiecția de film dedicată celei de-a 80-a aniversări a eliberării Leningradului de sub asediul nazist