Ambasada Rusiei în România, cu sprijinul Concernului Cinematografic „MOSFILM”, a organizat la București proiecția lungmetrajului „Simfonia pentru Leningrad”, în cadrul ciclului de evenimente dedicate celei de-a 80-a aniversări a eliberării Leningradului de sub asediul naziștilor.

Filmul regizat de Zahar Agranenko a fost inspirat din evenimente istorice reale și povestește despre prima interpretare a Simfoniei a VII-a de Dmitri Șostakovici în orașul asediat de naziști, la 9 august 1942. Filmul prezintă principalele etape de pregătire pentru interpretarea acestei compoziții, care a devenit simbol muzical al asediului Leningradului și al tăriei și curajului apărătorilor orașului: transportul partiturii cu avionul în orașul asediat, căutarea de muzicieni printre soldații de pe front pentru a suplini orchestra, care a pierdut mulți interpreți decedați de foame, frig și bombardamente în timpul celei mai teribile ierni a blocadei din 1941-1942. Filmul prezintă, de asemenea, înregistrări video din orașul asediat și fragmente din celebra simfonie pe care compozitorul a început să o scrie la Leningrad în primele săptămâni ale Marelui Război pentru Apărarea Patriei, în timp ce lua parte la organizarea apărării.

Pentru ca filmul să fie mai ușor de înțeles, înainte de proiecție, publicul a avut ocazia să se familiarizeze cu realitățile vieții locuitorilor din Leningrad în timpul anilor grei ai asediului, cărora le este dedicat filmul. S-a povestit despre pâinea de asediu și despre organizarea grădinilor de legume peste tot în oraș, despre funcționarea „Drumului vieții”, de-a lungul căruia cu riscul vieții se livrau alimente în oraș și oamenii erau evacuați din acesta, despre semnificația sunetelor alarmante ale metronomului, care era folosit pentru a avertiza de bombardamente.

În plus, o expoziție de fotografii dedicată celei de-a 80-a aniversări a eliberării Leningradului este expusă pe standurile din fața Ambasadei Rusiei de pe șoseaua P.D.Kiselev.

Sursa: Serviciul de presă al Ambasadei Federației Ruse în România