Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe a precizat, cu ocazia celei de-a 10-a aniversări a începutului „Euromaidanului” ucrainean, că astăzi se cuvine să fie pusă întrebarea ce anume a dat ”Euromaidanul” Ucrainei și dacă visul de integrare în familia europeană s-a împlinit.

Georgiana Arsene

Ucraina s-a transformat dintr-o republică autosuficientă, dezvoltată industrial și populată a fostei URSS într-un teritoriu sărac și pe cale de dispariție. Țara și-a pierdut independența de stat și este întreținută de colonizatorii occidentali care îi determină politica internă și externă, a precizat Maria Zaharova.

Reprezentantul Ministerului rus de Externe a subliniat că încălcările masive ale drepturilor și libertăților omului și discriminarea cetățenilor săi pe motive etnice și lingvistice au devenit norma în Ucraina.

O dictatură neonazistă, impregnată de corupție, domnește în ilegalitate și fărădelege. Mecanismul represiv totalitar de suprimare a disidenței este în plină forță. Represiunile autorităților centrale și războiul civil de opt ani împotriva Donbass au dus la faptul că locuitorii din 6 din cele 27 de regiuni ale Ucrainei au decis să se alăture Rusiei.

Ucrainenii care au ieșit pe Maidan în urmă cu 10 ani cu greu și-ar fi putut imagina ce consecințe tragice va avea pentru ei.

Este trist că poporul nostru ucrainean frățesc, după ce a fost ținut ostatic de anglo-saxoni și de regimul de la Kiev care le servește interesele, este forțat să trăiască sub tiranie, de fapt, într-o colonie, în întregime dependentă de ajutoare externe.

Dar acesta este prețul pentru faimoasa „alegere europeană”, care a ascuns calculul cu sânge rece al Occidentului de a transforma Ucraina într-un stat naționalist agresiv rusofob, pentru a o folosi ca instrument în lupta existențială cu Rusia, cu prețul vieții a sute de mii de cetățeni ucraineni și al destinelor frânte a milioane de oameni, a adăugat Maria Zaharova.