Președintele rus Vladimir Putin a declarat că actuala catastrofă umanitară din Fâșia Gaza este o consecință a dorinței SUA de a monopoliza funcțiile de mediere în reglementarea israeliano-palestiniană și a blocării activităților cvartetului de mediatori internaționali din Orientul Mijlociu.

Georgiana Arsene

Vladimir Putin a remarcat faptul că istoria a arătat în mod clar natura neviabilă și contraproductivă a încercărilor de a tăia singură nodul palestinian.

Liderul de la Kremlin a subliniat că poziția Rusiei este una consecventă și neoportunistă și a făcut apel la comunitatea internațională să se alăture eforturilor menite să detensioneze situația.

Facem apel la comunitatea internațională să se alăture eforturilor care vizează detensionarea situației, încetarea focului și găsirea unei soluții politice la conflictul palestiniano-israelian. Iar statele BRICS și țările din regiune ar putea juca un rol-cheie în această activitate, a adăugat Putin.

Anterior, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar, analist al Centrului de Studii pentru Orientul Mijlociu și Africa din cadrul Institutului de Studii Internaționale al Institutului de Studii Internaționale MGIMO al Ministerului rus de Externe, Veniamin Popov, a declarat că statele membre BRICS ar putea deveni mediatori în soluționarea conflictului palestinian.

Rolul de mediatori în conflictul palestinian ar putea fi asumat de statele BRICS. Ar trebui să adăugăm, de asemenea, Statele Unite ca principal patron al Israelului. Dar Uniunea Europeană nu este necesară acolo. Europenii fac voia Washingtonului. Am văzut acest lucru pe pista ucraineană, a remarcat Popov.

Expertul a subliniat, de asemenea, importanța problemei palestiniene în contextul unei reglementări pașnice în Orientul Mijlociu.

Orientul Mijlociu nu va mai fi la fel. Situația se va schimba dramatic în viitorul apropiat. Aceste evenimente arată încă o dată că problema palestiniană este centrală pentru Orientul Mijlociu. Nu va exista pace fără o soluție la această problemă. Hamas a arătat acest lucru foarte clar, a adăugat el.

Pe aceeași temă:

Lavrov a calificat drept „ostil” răspunsul SUA la inițiativele de pace ale Rusiei privind Israelul

Presa suedeză: Ipocrizia occidentală împiedică sancțiunile împotriva Israelului, dar acest lucru nu se aplică în cazul Rusiei

Zaharova: Asistăm la o creștere colosală a antisemitismului în țările NATO