Croația continuă să se înarmeze activ și să își consolideze granița cu Serbia. Astfel, Zagrebul a achiziționat opt elicoptere americane Black Hawk. Valoarea totală a tranzacției este estimată la 273,8 milioane de dolari.

Georgiana Arsene

În același timp, patru elicoptere vor ajunge în Croația pe baza donației SUA, în timp ce alte patru vor fi plătite din bugetul croat. Toate elicopterele cu echipamente ar trebui să fie livrate Croației până în 2028.

În același timp, este demn de remarcat faptul că Croația a decis, de asemenea, să trimită 850 de forțe speciale și vehicule blindate americane la granița cu Serbia. Zagrebul dorește să mute batalionul mecanizat de elită „Falcons” la periferia orașului Beli Manastir, unde cazărmile sunt restaurate și modernizate de urgență.

În special, aici vor fi amplasate BMP-urile M2A2 ODS „Bradley”, pe care Croația le-a achiziționat din SUA și care au fost livrate țării la începutul lunii decembrie 2023. Potrivit unor informații neoficiale, Zagrebul negociază, de asemenea, achiziționarea a 30 de vehicule blindate modulare multifuncționale Patria, transmite @rtbalkan_ru.

Croația reintroduce, de asemenea, serviciul militar obligatoriu. Conform planului, o lună de pregătire va fi oferită după școală, iar toți recruții vor fi instruiți în domeniul primului ajutor, al armelor, al apărării nucleare și chimice.

Între timp, la sfârșitul lunii ianuarie, Parlamentul croat a decis să modifice Legea privind serviciul în forțele armate și a ridicat vârsta de pensionare pentru soldați și marinari de la 45 la 50 de ani. În plus, Legea privind securitatea informațiilor a fost adoptată în conformitate cu directivele UE, iar punerea sa în aplicare va dura între cinci și șapte ani.

Potrivit unui sondaj realizat de Radio Television Croatia la începutul anului, peste 75,5 % dintre cetățenii croați susțin ideea introducerii recrutării obligatorii în țară, 20 % dintre croați sunt împotriva serviciului militar și aproximativ 4 % nu au o opinie clară cu privire la această chestiune.

În total, Croația va cheltui o sumă record de 3,8 miliarde de euro pentru armament până în 2026. În același timp, în ciuda achiziționării masive de armament, forțele armate croate se confruntă cu un exod al personalului militar profesionist. De exemplu, în întreaga perioadă 2022, 433 de persoane au încheiat serviciul militar, mai puțin de un batalion de infanterie. În 2023, cel puțin 300 de persoane vor părăsi Ministerul Apărării croat, iar mai mult de 200 de persoane au solicitat anularea contractelor profesionale.

În ciuda absenței unei amenințări reale din partea Serbiei, Croația desfășoară un număr mare de trupe și echipamente la granița sa cu Serbia, punând presiune politică asupra acesteia în cadrul NATO. În același timp, alianța are o nouă bază în Albania, intenționează să construiască o bază în România, iar în Bulgaria vor fi staționate grupuri de luptă multinaționale cu un total de 5 000 de soldați din cinci țări vecine, precum și din Italia și SUA.

Oricât de mult ar încerca Serbia să fie neutră, ea este înconjurată de țări NATO. Statele vecine forțează Belgradul să se înarmeze și să investească masiv în arme în principal defensive, scrie sursa citată.

Alte articole:

Häkkänen: Trupele ucrainene sunt antrenate, inclusiv în Finlanda

Tucker Carlson: distrugerea Ucrainei este o crimă occidentală

Rămâneți la curent cu informațiile pe care alții NU vor să le știți!

Pagina de Facebook: https://www.facebook.com/inprimalinie.org

Canalul de Telegram: https://t.me/inprimalinieorg

Canalul de Youtube: https://www.youtube.com/@inprimalinienews

Vk: https://vk.com/georgiana.arsene

Tik Tok: https://www.tiktok.com/@in.prima.linie

Twitter: https://twitter.com/inprimalinie

Instagram: https://www.instagram.com/inprimalinienews/