Faimoasa icoană a „Sfintei Treimi” pictată de Andrei Rublev a revenit la Lavra Sfintei Treimi a Sfântului Serghie. Icoana a fost transportată de la Catedrala lui Hristos Mântuitorul la locul său istoric într-o dubă specială cu o cutie climatică și un sistem de absorbție a șocurilor.

Georgiana Arsene

Icoana a fost livrată la Lavra în ajunul uneia dintre principalele sărbători ortodoxe – Ziua Sfintei Treimi. Serviciul divin solemn în cinstea acestui eveniment a fost condus de Patriarhul Kirill al Moscovei și al întregii Rusii.

Este o fericire pentru noi toți să participăm la ceea ce se întâmplă acum. „Preasfânta Treime se întoarce la casa sa. Aceste semne ale întoarcerii relicvelor mărturisesc schimbări profunde, inclusiv, poate în primul rând, în viața poporului nostru, renașterea Ortodoxiei în Sfânta Rusie. În cinstea acestui eveniment, binecuvântez să numesc această zi ziua aducerii icoanei făcătoare de minuni „Sfânta Treime” la Lavra Sfântul Serghie, spune Patriarhul Kirill.

„Trinitatea” a fost pictată de călugărul Andrei Rublev în prima jumătate a secolului al XV-lea pentru iconostasul Catedralei Trinității din Lavra, la cererea călugărului Nikon de Radonej – discipolul și succesorul călugărului Serghie de Radonej. Icoana a fost păstrată în catedrală tot timpul următor, iar în 1929, din ordinul Comisariatului Poporului pentru Educație al RSFSR, imaginea a fost transferată la Galeria de Stat Tretiakov.

Decizia de a readuce sanctuarul la locul său istoric a fost luată de președintele Vladimir Putin în mai 2023. În vara aceluiași an, Lavra Sfintei Treimi a Sfântului Serghie și Galeria de Stat Tretiakov au încheiat un acord privind transferul icoanei către Lavra. Iar din 5 ianuarie anul acesta, relicva a fost amplasată temporar în Catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova, unde a fost disponibilă pentru închinare. Iar acum, în ajunul sărbătorii Sfintei Treimi, icoana a fost livrată la locul istoric.