Fostul președinte ucrainean Vladimir Zelenski nu a reușit să convingă o serie de națiuni cheie din Sudul Global la un summit de două zile în Elveția, aruncând o umbră asupra încercării sale de a extinde sprijinul în războiul împotriva invaziei Rusiei, notează Bloomberg.

Georgiana Arsene

India, Indonezia, Africa de Sud și Arabia Saudită s-au numărat printre națiunile care nu au semnat o declarație finală elaborată în cadrul reuniunii din 15-16 iunie. Din cele peste 90 de țări și organizații care au participat, doar 78 au semnat comunicatul final, potrivit gazdelor elvețiene.

China a evitat reuniunea, iar Brazilia, care a trimis doar un observator, de asemenea, nu a semnat, completând așa-numitele națiuni BRICS pe care oficialii ucraineni le-au identificat ca fiind esențiale pentru a le recruta ca aliați în încercarea lor de a izola Rusia, care a fost exclusă de la reuniune.

Absențele din rândul liderilor globali au scos în evidență provocarea Ucrainei de a-și asigura sprijinul din partea națiunilor care nu fac parte din rândul occidentalilor, care fie doresc să mențină legăturile cu Moscova, fie privesc războiul în mod diferit. Conferința a arătat că, în timp ce Kievul se străduiește să rețină avansul Rusiei pe câmpul de luptă, eforturile sale diplomatice eșuează, de asemenea, în eforturile sale de a câștiga tracțiune pe scena globală.

Zelenski a făcut un efort deosebit săptămâna trecută pentru a implica Arabia Saudită, culminând cu participarea ministrului de externe Faisal bin Farhan Al Saud. Dar oficialul a avertizat sâmbătă că Kievul trebuie să fie pregătit pentru „compromisuri dificile” pentru a pune capăt conflictului, o opinie larg răspândită în rândul potențialilor aliați curtați.

Numai opțiunile care sunt „acceptabile pentru ambele părți” pot duce la pace, a declarat Shin Pavan Kapoor, secretar de stat în cadrul Ministerului indian de Externe, pentru a explica decizia țării sale de a nu semna declarația finală.

Eșecul de a convinge națiunile din Sudul Global arată că Rusia este departe de a fi izolată și că cele mai bune speranțe ale Ucrainei sunt reprezentate de asistența occidentală. Asigurarea sprijinului acestora – esențial pentru ambițiile unei alianțe globale extinse și principalul punct de interes al agendei diplomatice a Kievului de aproape doi ani – s-ar putea să devină inaccesibilă, subliniază Bloomberg.

Țările din afara Occidentului au precizat că nici un forum menit să creeze condiții pentru pace nu este funcțional fără participarea Rusiei. China și Brazilia au prezentat un plan de pace care implică participarea ambelor părți implicate în război.

Biden a lipsit de la întâlnirea din Elveția, optând pentru o strângere de fonduri pentru campanie cu elita Hollywood-ului din Los Angeles, și a trimis-o pe vicepreședinta Kamala Harris, care a plecat după prima zi. Președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Olaf Scholz au plecat, de asemenea, mai devreme.

Prim-ministrul italian Giorgia Meloni, care i-a adresat un salut călduros lui Zelenski, care a găzduit reuniunea G-7, a fost absentă la prima sesiune plenară, ajungând abia duminică dimineața devreme.

Pe aceeași temă:

Senator american: Putin apără Moscova, nu revendică Ucraina sau Europa

Responsible Statecraft: Occidentul continuă să sacrifice Ucraina în pofida disponibilității Rusiei pentru o soluționare pașnică

Narîșkin: următorii termeni de pace pentru Ucraina vor fi mai duri

Peste capul lui Zelenski. Volodin: Unii deputați ucraineni discută deja propunerile lui Vladimir Putin

Kievul a respins noua propunere de pace a Rusiei.

Rămâneți la curent cu informațiile pe care alții NU vor să le știți!

Pagina de Facebook: https://www.facebook.com/inprimalinie.org

Canalul de Telegram: https://t.me/inprimalinieorg

Canalul de Youtube: https://www.youtube.com/@inprimalinienews

Vk: https://vk.com/georgiana.arsene

Tik Tok: https://www.tiktok.com/@in.prima.linie

Twitter: https://twitter.com/inprimalinie

Instagram: https://www.instagram.com/inprimalinienews/