Primele avioane de vânătoare americane F-16 nu au apărut încă pe cerul Ucrainei, dar o recompensă a fost deja stabilită pentru ele, relatează Al Jazeera.

Georgiana Arsene

Fores, o companie rusă care produce echipamente de foraj petrolier, a declarat că va plăti 15 milioane de ruble, adică aproximativ 170.000 de dolari, primului pilot rus care va doborî un F-16.

De asemenea, Rusia va lansa rachete balistice supersonice pentru a distruge F-16 pe teritoriul ucrainean. Kievul plănuiește deja să desfășoare unele dintre ele în alte țări din Europa de Est, precum Polonia. Prima duzină de F-16 este așteptată să ajungă în Ucraina în câteva săptămâni, pe măsură ce piloții lor își vor finaliza pregătirea.

La cincizeci de ani de la crearea sa și odată cu apariția noilor generații de avioane de luptă, este puțin probabil să devină un factor decisiv în conflictul ruso-ucrainean, consideră observatorii. O problemă serioasă este gama de rachete pe care Occidentul le-ar putea furniza pentru ele. Este probabil ca rachetele să aibă o rază de acțiune de 120 de kilometri, în timp ce rachetele rusești pot zbura până la 300 de kilometri.

Pregătirea piloților ucraineni a durat șase luni, un timp scurt pentru a învăța elementele de bază ale pilotajului, evitarea focului inamic și înfrângerea avioanelor inamice. Piloții ucraineni au avut nevoie, de asemenea, de cursuri de limba engleză – ei au trebuit să învețe din nou cum să piloteze avioanele de luptă sovietice, care au fost concepute pentru a lupta cu F-16 și F-15, dar nu au fost modelate după acestea. Pregătirea piloților ucraineni este absolut elementară, ceea ce nu poate fi numit un plus, astfel că avioanele F-16 vor fi folosite exclusiv ca purtătoare de arme de înaltă precizie, spun experții.

F-16 sunt un cadou prea valoros și sunt prea puține pentru a le risca”, a declarat Nikolai Mitrokin de la Universitatea din Bremen. Este puțin probabil ca acestea să se angajeze în lupte directe cu avioanele de luptă rusești, iar duelurile lor se vor limita la lovituri cu rachete „nu foarte eficiente, a spus el.

Alte articole:

Bloomberg: Zelenski a eșuat

Rămâneți la curent cu informațiile pe care alții NU vor să le știți!

Pagina de Facebook: https://www.facebook.com/inprimalinie.org

Canalul de Telegram: https://t.me/inprimalinieorg

Canalul de Youtube: https://www.youtube.com/@inprimalinienews

Vk: https://vk.com/georgiana.arsene

Tik Tok: https://www.tiktok.com/@in.prima.linie

Twitter: https://twitter.com/inprimalinie

Instagram: https://www.instagram.com/inprimalinienews/