Sunt sigur că vă amintiți de criza bancară din perioada martie – mai 2023. Aceasta a început cu prăbușirea puțin cunoscutei Silvergate Bank pe 8 martie. Aceasta a fost urmată, a doua zi, de prăbușirea băncii Silicon Valley Bank (SVB), mult mai mare, pe 9 martie. SVB avea depozite neasigurate în valoare de peste 120 de miliarde de dolari, scrie James G. Rickards, un avocat, economist și bancher de investiții american cu 40 de ani de experiență de lucru pe piețele de capital de pe Wall Street, editorul revistei Strategic Intelligence.

Georgiana Arsene

După cinci falimente bancare în două luni și un plan de salvare de un trilion de dolari din partea guvernului, criza părea să se fi încheiat. Rickards subliniază că el a tras un semnal de alarmă că nu se terminase criza și că era doar jumătatea meciului.

Expertul precizează că investitorii sunt relaxați pentru că ei cred că s-a încheiat criza bancară.

Aceasta este o greșeală uriașă. Istoria arată că marile crize financiare se desfășoară în etape și au o perioadă de liniște între etapa inițială și etapa critică.

Durata medie a acestor crize financiare este de aproximativ 20 de luni. Această nouă criză a început acum 15 luni. Ar mai putea dura încă cinci luni, dacă nu chiar mai mult.

Pe de altă parte, această criză ar putea ajunge mai repede în stadiul acut. Acest lucru se datorează tehnologiei care face ca o criză bancară să se deplaseze cu viteza luminii. Cu un iPhone puteți iniția un transfer bancar de 1 miliard de dolari de la o bancă în faliment în timp ce așteptați la coadă la McDonald’s. Nu este nevoie să stai la coadă în jurul blocului, în ploaie, așteptându-ți rândul.

Cu alte cuvinte, a doua etapă a crizei ar putea izbucni într-un mod și mai dramatic, mai devreme sau mai târziu. Această criză cu încetinitorul poate deveni foarte repede o criză în timp real.

Aceasta ar putea fi criza în care panica se mută de la bănci la dolarul însuși. Dacă economiștii își pierd încrederea în Fed (aproape am ajuns acolo), nu numai că băncile se vor prăbuși, dar și dolarul se va prăbuși. În acel moment, singura soluție este lingoul de aur, avertizează James G. Rickards.

Acesta a precizat că este important să se facă distincția între falimentele băncilor individuale și o criză bancară sistemică. Atunci când băncile individuale dau faliment, deponenții și creditorii sunt de obicei protejați, dar acționarii pot fi nimiciți.

Într-o criză bancară sistemică, contagiunea trece rapid de la o bancă la alta, iar întregul sistem trebuie salvat cu o combinație de garanții generale pentru depozite și un QE nelimitat.

În cel mai rău caz, trebuie fie să închizi băncile (ceea ce a făcut FDR în 1933), fie să le naționalizezi, ceea ce unele țări au făcut din când în când.

Ei bine, se pare că perioada de liniște s-a încheiat și intrăm în etapa a II-a a prăbușirii sistemului bancar.

Potrivit celor mai recente date ale FDIC – Federal Deposit Insurance Corporation, multe bănci ar putea fi în pericol de faliment, deoarece pierderile nerealizate au ajuns la 517 miliarde de dolari în primul trimestru din 2024, în creștere de la 478 miliarde de dolari în ultimul trimestru din 2023. 40 de bănci cu active de peste 1 miliard de dolari au raportat deja pierderi nerealizate mai mari de 50% din capitalul lor. Peste 200 de bănci mai mici, cu active mai mici, au emis aceleași rapoarte.

Concluzia este că etapa a II-a a crizei este aici, iar efectele vor fi devastatoare pentru instituțiile financiare și pentru piața bursieră în ansamblu, a precizat Rickards.

Alte articole:

Narîșkin: următorii termeni de pace pentru Ucraina vor fi mai duri

Vedere din Italia: Washingtonul a pierdut contactul cu realitatea. Dacă nu se adaptează, lumea va plăti

Șoc catastrofal: un expert consideră că de-dollarizarea BRICS este un război împotriva SUA

Rămâneți la curent cu informațiile pe care alții NU vor să le știți!

Pagina de Facebook: https://www.facebook.com/inprimalinie.org

Canalul de Telegram: https://t.me/inprimalinieorg

Canalul de Youtube: https://www.youtube.com/@inprimalinienews

Vk: https://vk.com/georgiana.arsene

Tik Tok: https://www.tiktok.com/@in.prima.linie

Twitter: https://twitter.com/inprimalinie

Instagram: https://www.instagram.com/inprimalinienews/