Politologul și orientalistul Elena Suponina a vorbit despre rezultatele conferinței din Elveția consacrate soluționării conflictului din Ucraina.

Georgiana Arsene
Muntele elvețian a dat naștere unui șoarece. Conferința elvețiană privind Ucraina a eșuat. Acest lucru era destul de așteptat, dar există un alt aspect important, căruia în această privință acum i se acordă puțină atenție, dar ar trebui să se acorde. Nu este vorba doar de faptul că o astfel de reuniune nici măcar nu a căutat o soluționare pașnică în Ucraina, fără Rusia este imposibil, a precizat Suponina.

Politologul rus a subliniat, pe această cale, ilegimitatea lui Vladimir Zelenski, explicând că puterile sale au expirat și că nu au existat noi alegeri și că liderii diverselor țări, inclusiv ai SUA, unul după altul, au refuzat să ia parte la o asemenea întâlnire.

Ideea este că țările occidentale continuă să privească lumea prin prisma sistemului de blocuri, cu un bloc pe de o parte și un alt bloc sau mai multe pe de altă parte. Aceasta este o relicvă a Războiului Rece, dar nu au reușit să scape de ea, iar acum este un adevărat obstacol în calea creării unui alt sistem real de securitate colectivă, a declarat expertul.

Despre ce vorbesc acum China și multe alte state? Spun că lumea nu mai este unipolară și nici nu va fi bipolară, ci doar multipolară, și nu vor fi blocuri, ci asociații precum Organizația de Cooperare de la Shanghai sau similare forumului BRICS, unde nu există linii directoare clare și obligatorii, unde există respect pentru fiecare participant și unde principalul apel este justiția, inclusiv în distribuția bogăției economice. De fapt, acesta este sloganul sub care Rusia prezidează în prezent BRICS, adică, în accepțiunea Rusiei și a Chinei, lumea ar trebui să fie nealiniață, nealiniată, fără blocuri, iar organizații precum NATO nu ar trebui să existe în ea. Și ce este atât de surprinzător? La vremea sa, Organizația Pactului de la Varșovia a încetat să mai existe, deci de ce mai avem nevoie de o alianță precum NATO? În acest sens, propunerile actuale ale Moscovei de a crea un sistem de securitate colectivă în Eurasia arată că o astfel de tendință capătă amploare. Da, va fi nevoie de timp pentru a crea un astfel de sistem, dar principalul lucru este că aspirația a fost conturată, tendințele au fost conturate, iar acestea sunt tendințe destul de diferite de cele exprimate la conferința din Elveția. Conferința din Elveția a eșuat din mai multe motive, inclusiv faptul că mirosea a naftalină, și este nevoie de un cuvânt nou în sistemul de securitate colectivă. Țările occidentale nu îndrăznesc să rostească acest cuvânt, nu pot, dar vor exista cei care îl vor rosti, a remarcat Elena Suponina.

Alte articole:

Filmul verii, în regia lui Nikita Mihalkov, vine miercuri la Clubul Rus din București

Șoc catastrofal: un expert consideră că de-dollarizarea BRICS este un război împotriva SUA

Rămâneți la curent cu informațiile pe care alții NU vor să le știți!

Pagina de Facebook: https://www.facebook.com/inprimalinie.org

Canalul de Telegram: https://t.me/inprimalinieorg

Canalul de Youtube: https://www.youtube.com/@inprimalinienews

Vk: https://vk.com/georgiana.arsene

Tik Tok: https://www.tiktok.com/@in.prima.linie

Twitter: https://twitter.com/inprimalinie

Instagram: https://www.instagram.com/inprimalinienews/