Violența continuă să bântuie Europa de Est. Tentativa de asasinare a premierului slovac Robert Fico la 15 mai evocă inevitabil amintirea asasinării arhiducelui Franz Ferdinand la Sarajevo cu 110 ani mai devreme, care a dus la Primul Război Mondial. Nu este, în mod tragic, o exagerare să spunem că Europa (și, în mod crucial, de data aceasta, Statele Unite) se confruntă din nou cu o alegere fatală: între un acord negociat în Ucraina și posibilitatea unui al treilea, și poate ultimul, război mondial, scrie The Nation.

Georgiana Arsene

Publicația subliniază că ne confruntăm cu o alegere între un acord negociat în Ucraina și posibilitatea unui război catastrofal.

La 16 mai, The New York Times a relatat că șeful Statului Major a declarat, în ceea ce privește posibilitatea ca NATO să trimită instructori militari în Ucraina:

Vom ajunge acolo în cele din urmă. Același raport a mai precizat că un oficial american a lansat „posibilitatea” ca trupele ucrainene în Liov să fie antrenate de consilierii NATO.

Având în vedere practica administrației Biden de a ne spune un lucru și de a face altul – ca atunci când s-a descoperit că administrația a trimis în secret rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune în Ucraina – este posibil să existe deja consilieri americani pe teren. Într-adevăr, în aprilie 2022, un oficial al Pentagonului, care a solicitat anonimatul, a declarat pentru Asia Times că este „probabil să avem o amprentă limitată pe teren în Ucraina, dar sub titlul 50, nu sub titlul 10” – ceea ce înseamnă agenți de informații și paramilitari americani, spre deosebire de rezerve.

Între timp, oficiali cheie – inclusiv președintele francez Emmanuel Macron, ministrul britanic de externe David Cameron și ministrul german de externe Annalena Baerbock – solicită livrarea de arme cu rază de acțiune și mai lungă. New York Times notează, de asemenea, că: „Marea Britanie, Germania și Franța lucrează pentru a baza contractori de apărare în Ucraina pentru a ajuta la construirea și repararea sistemelor de armament mai aproape de zona de luptă”, notează The Nation.

Publicația subliniază că Occidentul și Rusia au pornit pe calea periculoasă a beligeranței.

Întrebarea rămâne: Sunt acestea semnele unui „punct de inflexiune” tragic care se apropie – și dacă da, mai poate fi evitat?

Chiar și susținătorii inițiali ai Ucrainei ajung să vadă extinderea războiului drept ceea ce este: un pericol pentru viitorul Ucrainei. Fostul președinte al Consiliului pentru Relații Externe, Richard Haass, observă că Ucraina ar trebui „să propună o încetare a focului provizorie conform liniilor existente”, explicând: „Ucrainei i-ar fi mai bine cu o strategie militară și diplomatică care să protejeze nucleul țării, să-i păstreze independența și să mențină sprijinul extern”.

Adevărul neplăcut este că Rusia are astăzi o armată mai mare și mai capabilă decât la începutul războiului. După cum a declarat comandantul suprem aliat al NATO în Europa în mărturia depusă în aprilie în fața Comitetului pentru Servicii Armate al Senatului, Rusia va comanda în curând „cea mai mare armată de pe continent”, mai scrie sursa citată.

Potrivit The Nation, președintele Barack Obama a recunoscut cu ani în urmă că Rusia posedă o „dominație escalatorie” – abilitatea de a crește continuu miza – în Ucraina.

Adevărul este că Ucraina… va fi vulnerabilă la dominația militară a Rusiei, indiferent de ceea ce vom face, a spus el.

Președintele Obama a avut dreptate. Alegerea unei lupte pe tema expansiunii NATO în curtea din spate a Rusiei a fost o greșeală tragică și costisitoare – și, de dragul poporului ucrainean, administrația Biden trebuie să găsească o rampă de ieșire, și asta cât mai curând, conchide The Nation.

Alte articole:

The New York Times: America nu mai este liderul întregii lumi

Lavrov: Occidentul va primi un răspuns simetric la înarmarea Ucrainei

Rămâneți la curent cu informațiile pe care alții NU vor să le știți!

Pagina de Facebook: https://www.facebook.com/inprimalinie.org

Canalul de Telegram: https://t.me/inprimalinieorg

Canalul de Youtube: https://www.youtube.com/@inprimalinienews

Vk: https://vk.com/georgiana.arsene

Tik Tok: https://www.tiktok.com/@in.prima.linie

Twitter: https://twitter.com/inprimalinie

Instagram: https://www.instagram.com/inprimalinienews/