Motto: „Rabdare, rabdare, grabitilor voi/Ca tot ce fortati va veni inapoi! „

Georgiana Arsene

De mult timp, cotidianul „Adevarul” gazduieste ideile de „geniu” ale unui analist politic, pe numele sau Dan Nicu. Ati observat, deja ca, in Romania, daca vrei sa dai greutate-cel putin aparenta unor idei, trebuie sa combati, sa musti si sa te intitulezi, evident, „analist politic” pentru ca, altfel, degeaba te-ai mai apucat sa critici un regim politic sau altul.

Dan Nicu critica, obsesiv si liniar un singur regim: cel de la Kremlin. Analistului roman ii miroase urat totul-am vrut sa zic „ii pute”, dar m-am gandit ca poate mai sunt pudibonzi printre cititorii mei si m-am abtinut de la asemenea expresie golaneasca. Ultima revarsare a geniului niculescian „devoaleaza” aspecte ascunse ale alegerilor recente din Rusia. Desi  nu a fost in Rusia ca observator pe perioada alegerilor, Dan Nicu s-a uitat pe youtube.com, asa ca si-a facut documentarea. Suficienta, zic eu, pentru un analist de calibrul sau si pentru incropirea unui material pentru Adevarul, ziarul quality al patriei noastre infloritoare. „Site-ul youtube a fost umplut cu zeci de inregistrari video de la sectii de vot de pe tot teritoriul Rusiei”, afirma Dan Nicu.

Sub titlul: „Alegerile parlamentare din Rusia: banalitatea minciunii„, analistul politic roman se indigneaza crunt in fata realitatii. Si anume, ca Partidul Rusia Unita  a castigat alegerile. Cu alte cuvinte, o banalitate, asa cum catalogheaza el intregul proces electoral din Federatia Rusa – alegerile parlamentare- i-a adus in prim planul intelectului-care, dupa cum stim cu totii, cei care am studiat putina psihologie, este un „aliaj polinivelar, un sistem de relatii, activitati si procese psihice superioare care se constituie si functioneaza la nivel uman, depasind experienta senzoriala, dar bazandu-se pe ea si care, uzand de posibilitati specifice ale creierului uman se constituie prin modelare culturala”-o serie de cuvinte denigratoare. „Alegerile parlamentare care s-au incheiat in noaptea de duminica spre luni pot fi calificate cu siguranta drept cele mai murdare si mai corupte din istoria tarii, avand in vedere si impertinenta, tupeul cu care au actionat reprezentantii autoritatilor pentru organizarea, in vazul tuturor, a turismului electoral si falsificarilor”.

Nu pot sa nu imi pun intrebarea daca nu, cumva, s-a dat ordin de zi pe unitate ca toti acesti comentatori sa vorbeasca despre tupeul si aroganta Rusiei. Sa nu uitam ca si expertul Dan Dungaciu a facut afirmatii similare, intr-un interviu acordat RFI.

Dan Nicu vede paiul din ochiul Rusiei, dar nu vede barna din ochiul romanilor. Un exemplu in acest caz este condamnarea primita de Liviu Dragnea, in dosarul Referendumului. Alte exemple care vorbesc despre fraudarea alegerilor in Romania gasiti aici si aici. Iar exemplele pot continua.dan-nicu

Mai mult decat atat, catalogand aceste alegeri drept „cele mai murdare si mai corupte din istoria tarii”, il rog sa ne faca si noua, cititorilor mai putin instruiti in acest sens, o scurta istorie a proceselor electorale din Federatia Rusa. Pentru ca e usor sa ataci fara argumente.

Eu zic ca putina decenta si obiectivitate nu strica. Pentru ca, slava Domnului, de intriganti si de cei care isi dau cu parerea doar pe baza a ce vad pe youtube sau li se spune ce sa scrie e plina piata…